Festivali & Ekskurzije

Organizujemo jednodnevne ekskurzije i različite programe:

  • Putovanje brodom do ostrva u Boki (4 - 15 EUR)
  • Ekskurzije autobusom do preljepih destinacija (10 – 20 EUR)
  • Splavarenje Tarom (30 – 100 EUR)
  • Razne sportske i kulturne aktivnosti
  • Prevoz autobusom na najljepših plaža… (3 – 15 EUR)
  • Rent a car, iznajmljivanje bicikala...

Vjerni pobornici kulure, pa i organizatori manifestacija na otvorenom, vec godinama se trude da u Kotor dovedu sto veci broj turista i gostiju, koji su i vise nego odusevljeni brojnim desavanjima, kakve su tradicionalne kotorske manifestacije: karnevali, maskenbali, ribarske ili vjerske feste, brojna kulturna desavanja namijenjena pripadnicima svih generacija. Ukoliko ovo budu razlozi i za Vasu posjetu Kotoru, onda cete brzo i lako, na jednom mjestu, u jednom gradu osjetite vedrinu, raspolozenje, i ispuniti svoja cula pozitivnom energijom.

Kotorani ce se sloziti u ocjeni da kalendarska godina u njihovom gradu, pocinje pozitivnim vibracijama, doprinoseci tako da svi naredni dani u Kotoru budu provedeni u slavlju i veselju.

Svecanosti povodom dana Sv. Tripuna

Nedavno obnovljena tradicija, koja potice jos iz IX vijeka. Svecanosti u slavu zastitnika grada Sv.Tripuna, pocinju krajem januara, a zavrsavaju se prvih dana februara. Na lokaciji ispred stare kotorske Katedrade Sv.Tripuna, Bokeljska mornarica najprije izvodi kolo, zatim slijedi misa, te procesija kroz grad. Svecanosti prati i smotra crkvenih horova, gradska muzike, i plesovi folklornih drustava. Vjernici i postovaoci kulta Sv. Tripuna mogu se i pokloniti mostima koje se cuvaju u istoimenoj kotorskoj katedrali.

Kotorski Karneval

Odrzava se u februaru. Tradicija pravljenja karnevalskih festa, prekinuta je u periodu II svjetskog rata. Organizovanje karnevala, nanovo je pocelo 60-tih godina XX vijeka, i traje sve do danas. Karnevalsko slavljenje i zabava u Kotoru se izvorno zove FESTANJE. Mjesecima prije karnevala siju se originalne maske. Kako je maska parodija na stvarnost, maske su iz godine u godinu sve interesantnije. Osim karnevala, desavanja na kotorskoj rivi, ulicama, pjacetama, u hotelima, a ukljucuje i maskenbale za djecu i odrasle, uz degustaciju specijaliteta kotorske kuzine, muzicke koncerte i pozorisne predstave.Tradicionalne kotorske karnevalske feste najveca su zabavna manifestacija u Crnoj Gori. Kotorski karneval posjeti nekoliko hiljada ljudi. Osim karnevalskih trupa iz Kotora i drugih primorskih i gradova Crne Gore, u Kotorskom karnevalu ucestvuju i mnoge karnevalske grupe iz Evrope i svijeta.

Dani Kamelije

Manifestacija, za koju se vrijedne kotorske domacice i uzgajivacice cvijeca iz Boke Kotorske pripremaju cijele godine.Ta manifestacija se odrzava u martu. U cast lijepog cvijeta kamelije, koji tokom proljeca krasi skoro sve kotorske baste, odrzavaju se izlozbe cvijeca, likovne izlozbe, pozorisne predstave i drugo. Ipak, najznacajnije je istaci da program manifestacije ukljucuje „Bal kamelija“ i izbor Dame kamelije. To je obicno neka od poznatijih zenskih licnosti, koju drustvena angazovanst, te pozrtvovanja i ostvarenja u prethodnoj godini kandiduju za titulu „ Dame kamelije “. Na toj smotri okupi se veliki broj kulturnih poslenika, postovalaca cvijeca i uzgajivaca kamelije.

Festival Podvodnog Filma

Vec nekoliko godina u Kotoru se tokom mjeseca juna, odrzava revija filmova koji su napravljeni da bi promovisali bogatstvo morskog akvatorija Crne Gore i putem filmskog platna posjetiocima docarali podmorje i cari ronjenja i istrazivanja morskog dna. Osim fimova iz Crne Gore na reviji se prikazuju i filmovi o podmorju iz zemalja iz okruzenja i nekih evropskih drzava.

Kotorske Ljetne Feste

Traju tokom jula. Za ljubitelje lijepog zvuka, klasicne i duhovne, kamerne te instrumentalne muzike, najinteresantija je muzicka svecanost KOTOR PRO ARTE. Tu manifestaciju obiljezavaju koncerti koji se uglavnom odrzavaju u kotorskim crkvama, i koncertnim dvoranama. Poklonici kulture u mogucnosti su da odslusaju mnoge koncerte velikih svjetskih muzickih stvaralaca. Dvorane za koncertna muziciranja u Kotoru, tih dana, ispunjene su zvucima glazbe koja je nekada izvodjena na evropskim dvorovima.

Festival djeteta

Ta manifestacija odrzava se pocetkom jula. Posvecena je djeci, ljubavi prema njima, i njihovim zeljama. Sva ta osjecanja ispoljavaju djeciji pisci, pjesnici, reditelji predstava i drugi koji svojim djelima velicaju dijete. Na impromizovanim scenama, na trgovima Starog grada Kotora , danima se smjenjuju djeca -glumci i odrasli glumci koji pripremaju predstave za djecu. Stihove i price iz knjiga za djecu citaju pisci i pjesnici, ne samo iz Crne Gore vec iz zemalja iz okruzenja i inostranstva.Tih dana Kotor je pun djece i njihovih roditelja, koji razdragano setaju, pjevuseci najnovije djecije kompozicije i prateci djecije programe.

Internacionalni festival mode

Tokom jula Kotor je sve vise prepoznatljiv i po modnim desavanjima. Festival mode traje nekoliko dana i okuplja modne kreatore iz Crne Gore okruzenja i inostranstva. Najzastupljeniji, su ipak renomirani italijanski kreatori i njihove najnovije kreacije. Smotra mode u Kotoru traje vec nekoliko godina, a do sada su se na njoj, izmedju ostalih, predstavili : Dolce Gabanna, Pal Zileri, Prada, Armani, Ferre, Versace... Pored ljubitelja savremenih modnih trendova i lijepog oblacenja, tih dana Kotor je i stjeciste biznismena, glumaca, vlasnika modnih kuca i ostalih licnosti iz svijeta dzet seta.

Fasinada

Jos jedna manifestacija koja obiljezava mjesec jul u Kotoru, tacnije u mjestu Perast u kojem se i odrzava. Svecanost podrazumijeva ritualnu procesiju koju cine okiceni camci i barke, koja se tradicionalno krece oko ostrva Gospa od Skrpjela u Perastu. Svecanost FASINADE podrazumijeva, tradicionalno nasipanje kamenja, koje barke iz zaliva dovoze do ostrva, i zatim ga izbacuju oko obale. U svecanosti koju prate narodne pjesme ucestvuju samo muskarci. Prema starom obicaju na ostrvu se onda u vecernjim satima priprema riblja vecera.

I Avgust mjesec u Kotoru je u znaku mnogobrojnih svecanosti. Atmosferu zimskih desavanja, u ljetnja - pretace INTERNACIONALI LJETNJI KARNEVAL, u avgustu. Slicno zimskom karnevalu, i ljetnji karneval namijenjen je zabavi i slavlju na ulicama i trgovima Kotora. Ova manifestacija nastala je poslednjih nekoliko godina, da bi prevashodno turistima docarala ugodjaje ulicnih zabava i prenijela im duh Kotora i vedrinu koji u tom gradu vjekovima traju. Na karnevalu ucestvuju mnogobrojne karnevalske grupe, i tih dana Kotor jos jednom podsjeca da sa pravom slovi za grad od izuzetnog znacaja.

Bokeska noc

Jos jedna avgustovska manifestacija prepoznatljiva u Kotoru, po defileu camaca, koji se danima prije toga ukrasavaju. Uredjivanje camaca podrazumijeva i takmicenje, medju njihovim vlasnicima, u ideji kojom se prilikom ukrasavanja vodi. Camci krstare duz kotorske luke, u defileu, ukraseni svjetiljkama. Uporedo sa ukrasenim brodicama, koja se jedna za drugom lagano krecu, na kotorskim trgovima traje zabava uz pjesmu, igru i veselu atmosferu. Na kraju veceri bira se najljepse uredjena barka, a Bokesaka noc zavrsava se svecanim vatrometom.

Medjunarodni susret klapa

Muzicka svecanost krajem avgusta, koja podrazumijeva susret takmicara u klapskom pjevanju. Ova svecanost odrzava se u mjestu Perast, nadomak Kotora. Klapsko pjevanje je posebna vrsta muzickog izrazavanja, odnosno pjevanja, svojevrsna prostorima Juznog Jadrana, odnosno, zastupljena u Dalmaciji i Boki Kotorskoj. Klapama iz Crne Gore, u tradicionalnom narodnom pjevanju, pridruzuju se klape iz Hrvatske. Manifestacija obicno traje tri dana, a ima i takmicarski karakter.

Medju prvima, Kotor je poceo i organizaciju novogodisnjih praznika na otvorenom. Toj tradiciji Kotorani su i dalje vjerni. Tokom nekoliko dana novogodisnjih praznika (31. decembar, 1. i 2. januar), Kotorane na trgovima i pjacetama Starog grada uglavanom uveseljavaju lokalne pop, rock, i druge muzicke grupe i sastavi. To su uglavnom mladi, i najvjerovatnije buduci veliki crnogorski muzicki talenti.