Destinacija

Kotor je sasvim sigurno, najpoznatiji crnogorski grad po pitanju kulture i kulturnih znamenitosti. Jos krajem XIX vijeka, Kotor, odnosno Bokokotorski zaliv ili najjuzniji fjord, kako se taj zaliv u poslednje vrijeme sve cesce zove, zbog svoje nenadmasive ljepote, dobio je epitet nevjeste Jadrana.

Njegovu zadivljujucu ljepotu cine modro more, kamenita obala, obronci najcuvenije crnogorske planine Lovcen, zelenilo koje sa stijenama iznad zidina starog Kotora cini neskakidasnji prirodni kolorit, serpentine ka tvrdjavi San Djovani ili Sveti Ivan, srednjovjekovne palate, stari grad i nezaobilazni, uvijek, vedri duh njegovih gradjana, ma koje nacije ili vjere bili.

Kotor je svakom turisti vjekovima bio izazov, ali ne toliko turisticki, koliko kao grad velike kulturne vrijednosti sa starovjekovnim spomenicima kulture, kakve su u prvom redu njegove crkve i katedrale. Na svakom koraku kroz Stari kotorski grad npr. mozete se nakratko, makar kroz mastu, vratiti u Srednji vijek, barokno doba ili razdoblje kada su svjetskim obalama gusari dijelili pravdu. Ako vam se desi da ste po prvi put u Kotoru, utisak ce, sigurni smo, biti mnogo uvjerljiviji nego dozivljaji iz filmova koje ste gledali, ili knjiga koje ste procitali o tim razdobljima ili ovome gradu.

U njemu su sacuvani tragovi ilirske i rimske kulture, preromanike, romanike, gotike, renesanse, baroka. Stari grad Kotor spada medju mediteranske gradove s najbolje sacuvanom srednovjekovnom urbanom cjelinom od XII do XIV vijeka i uvrsten je u listu svjetske kulturne bastine pod zastitom UNESKO-a.

Kotor je grad sa puno razlicitih prica i legendi. Gotovo da se o svakom njegovom dijelu, kamenu kojim su poplocane njegove ulice, palatama koje okruzuju pojedine djelove grada, znamenitostima koje posjeduje, moze ispricati neka lijepa prica, istinita storija ili kakva dosjetka.

Kada vec izgovorimo rijec Kotor, odmah se dosjetimo i drugih djelova (naselja) koji ga cine Perasta, Prcanja, Risna, Dobrote…

Pa kada vec pominjemo Dobrotu evo price o njenom nastanku:
Dvojica putnika koji su obilazili cijeli svijet, stigose i do sinjeg mora. Kako bijahu vec izmrcvareni od dugog puta, sjedose na nekakvu stijenu da se odmore i okrijepe. Jedan od njih se pomjeri malo ustranu i zapazi jednu plocu na kojoj je bio nekakav natpis. Natpis je nosio poruku: “Izmjeri deset duzina, kopaj i stani ”. Kada su to procitali upitase se sta to moze biti, pa pocese jedan s drugim da odgonetaju sta bi to uputstvo moglo da znaci. U jednom trenutku pade im na pamet ideja da sa plocom izmjere zadatih deset duzina, pa tako i ucinise. Kada odmjerise koliko je trebalo, pocese da kopaju omanju rupu u zemlji i pronadjose nekakav kovcezic. Pokusase da ga otvore, ali na njihovo zaprepascenje, kovceg se sam otvori. Na dnu kovcega zlatnim slovima pisalo je “ovo je svacija dobrota”. Dugo su razmisljali sto im je ciniti! Da li da ostanu tu gdje su, ili da nastave put dalje. Ipak, kako je poruka slicila nekakvom zavjetu, ostase na mjestu gdje su pronasli poruku. Na istom mjestu na brzinu napravise neku kolibicu, i krenu spavati. Tokom noci desi se nesto veoma cudno. Iz drvenog kovcezica /skrinjice/ zasjase nova sjajna slova. Nova poruka je glasila “Pozeli sta god hoces prije sna”!!! Kako su u obojica putnika s pocetka price bila siromasna pozeljese da imaju kamene kuce i lijepe zene. Kad su se ujutru probudili zanijemise od zadovoljstva. Ugledase bijele dvor i zenu na prozoru kako gleda u more. Preselise se odmah u novi dvor i nastavise da zive u izobilju. Od tada oni svako vece prije sna pozeljese po jednu lijepu kucu, koja zorom osvitase. Tako se napravi i Dobrota blizu Kotora.

Kamene kuce i brojne palate, koje su kasnije nastajale, upravo su najljepsi detalji Dobrote.

Od svih gradova na Crnogorskom primorju, po broju kafica Kotor je na prvom mjestu. Pored gradskih kafica, veliki je i broj kafe basti smjestenih uglavnom duz obale, posebno su omiljeni u ljetnjim nocima. Njih najcesce posjecuju mladi zeljni zabave i brzog tempa zivota, ali se u njima nerijetko sretnu i ljudi starije zivotne dobi, koji zele osjetiti duh mladosti, popiti kapucino, expresso ili nes-cafe, kakva se samo sluzi u kotorskim kaficima i na kafe terasama.